Sarasota County

January 10 - March 7, 2022
Registration closes at 10:00am on January 5, 2022
(Course Code: cs22-02)

Instructor Information

Lead and Point of Contact: Jason Robertshaw, Program Manager for Virtual Learning
Organization: Mote Marine Laboratory & Aquarium
Phone: 941-388-2904
Email: endlessoceans@mote.org
Website: https://mote.org/education/colleges-adults/florida-master-naturalist-program

The course format is Hybrid: Live Online and in-person.

Tentative Course Agenda

Day 1 Monday, January 10, 2022 - Live Online

12:00pm - 1:30pm

Live online via Zoom - link provided by instructor via email
  • Introduce FMNP, current course, & instructors; Ice-breaker (30 min)
  • Live Online tutorial and practice with technology (30 min)
  • Pre-Test (30 min)
  Break
1:45pm - 2:45pm Presentation: Coastal Systems Ecology (60 min)
  Break
3:00pm - 3:15pm Debriefing; Group Project discussion (15 min)
ON YOUR OWN ­Instructions and online links provided by instructor via email
­Please complete before next live meeting or posted deadline
45 minutes 1. Online Activity: Explore the Mote Beach Conditions Reporting System (15 min)
2. Video: Beach & Dune Systems (30 min)
OPTIONAL Mote Special Lecture Series 1 of 4
6:30pm – 8:00pm
Dr. Beth Brady, "Vocal Behavior of Manatees"


Day 2 Sunday, January 16, 2022 (In-person Field Trip)
9:00am - 12:00pm
  • Topic: Beach, Dune, or Maritime Forest Systems
  • Location: Lido Key: 400 Ben Franklin Dr Sarasota, FL 34236


Day 3 Monday, January 17, 2022 - Live Online

12:00pm - 1:15pm

Live online via Zoom - link provided by instructor via email
  • Questions & Discussion (15 min)
  • Presentation: Marine and Estuarine Habitats (60 min)
  Break
1:30pm - 2:30pm Presentation: Coastal Upland Habitats (60 min)
  Break
2:45pm - 3:30pm
  • Debriefing; Group Project discussion (15 min)
  • Interpretative practice (15 min)
  • Group Project planning (15 min)
ON YOUR OWN ­Instructions and online links provided by instructor via email
­Please complete before next live meeting or posted deadline
30 minutes 1. Video: Estuarine Systems (30 min)
OPTIONAL Mote Special Lecture Series 2 of 4
6:30pm – 8:00pm
Dr. Hanna Koch and Dr. Erinn Muller
"Mote's Coral Reef Research and Restoration Initiatives Provide Hope for
Florida's Coral Reef"


Day 4 Sunday, January 23, 2022 (In-person Field Trip)
9:00am - 12:00pm


Day 5 Monday, January 24, 2022 - Live Online

12:00pm - 1:15pm

Live online via Zoom - link provided by instructor via email
  • Questions & Discussion (15 min)
  • Presentation: Invertebrates I (60 min)
  Break
1:30pm - 2:30pm
  • Virtual Squid Dissection (15 min)
  • Presentation: Invertebrates II (45 min)
ON YOUR OWN ­Instructions and online links provided by instructor via email
­Please complete before next live meeting or posted deadline
90 minutes 1. Online Activity: Explore Blue Holes

2. Video: Nearshore Environments (30 min)

OPTIONAL Mote Special Lecture Series 3 of 4
6:30pm – 8:00pm
Dr. Cindy Heil and Dr. Richard Pierce
"Red Tide Demise: Florida Red Tide Mitigation & Technology
Development Initiative"


Day 6 Sunday, January 30, 2022 (In-person Field Trip)
9:00am - 12:00pm


Day 7 Monday, January 31, 2022 - Live Online

12:00pm - 1:15pm

Live online via Zoom - link provided by instructor via email
  • Questions & Discussion (15 min)
  • Presentation: Fish (60 min)
  Break
1:30pm - 2:45pm
  • Virtual Fish Dissection (15 min)
  • Presentation: Reptiles and Amphibians (60 min)
  Break
3:00pm - 3:30pm
  • Debriefing; Group Project discussion (15 min)
  • Interpretative practice (15 min)
ON YOUR OWN ­Instructions and online links provided by instructor via email
­Please complete before next live meeting or posted deadline
30 minutes 1. Video: Coastal Systems & Modern Human Society (30 min)
OPTIONAL  
9:00am – 9:30am Virtual Tour: Shark Training and Feeding Session
6:30pm – 8:00pm
Mote Special Lecture Series 4 of 4
Dr. Demian Chapmane
"People Power for Shark and Ray Conservation"


Day 8 Monday, February 7, 2022 - Live Online

12:00pm - 1:15pm

Live online via Zoom - link provided by instructor via email
  • Questions & Discussion (15 min)
  • Presentation: Coastal Waterbirds (60 min)
  Break
1:30pm - 2:30pm
  • Presentation: Birds in Coastal Systems (60 min)
  Break
2:45pm - 3:30pm
  • Guest Speaker: Sarasota Audubon Society (45 min)
3:30pm - 4:00pm
  • Debriefing (15 min)
  • Group Project planning (15 min)


Day 9 Monday, February 14, 2022 - Live Online

12:00pm - 12:30pm

Live online via Zoom - link provided by instructor via email
  • Questions & Discussion (15 min)
  • Interpretative practice (15 min)
  Break
12:30pm - 1:30pm
  • Presentation: Mammals in Coastal Areas (60 min)
  Break
1:45pm - 2:45pm
  • Guest Speaker: Sarasota Dolphin Research Program (45 min)
  Break
3:00pm - 3:30pm
  • Virtual Tour: Manatee Training and Feeding with Hugh and Buffet
ON YOUR OWN ­Instructions and online links provided by instructor via email
­Please complete before next live meeting or posted deadline
30 minutes 1. Self-guided Field Activity


Day 10 Monday, February 21, 2022 - Live Online

12:00pm - 1:30pm

Live online via Zoom - link provided by instructor via email
  • Questions & Discussion (15 min)
  • Interpretation of Coastal Systems (45 min)
  • Guest Speaker: Dana Henderson and friends (30 min)
  Break
1:45pm - 2:45pm
  • Presentation: Ethics in Environmental Education and
    Eco- Heritage Tourism (60 min)
  Break
3:00pm - 4:00pm
  • Debriefing (15 min)
  • Interpretive Practice (15 min)
  • Group Project planning (30 min)


Day 11 Monday, February 28, 2022 - Live Online

12:00pm - 1:45pm

Live online via Zoom - link provided by instructor via email
  • Questions & Discussion (15 min)
  • Interpretive Practice (30 min)
  • Guest Speaker: Julie Henry (60 min)
ON YOUR OWN ­Instructions and online links provided by instructor via email
­Please complete before next live meeting or posted deadline
120 minutes 1. Group Project planning (60 min)
2. Self-guided Online/Field Activity: Watershed Audio Tour (60 min)


Day 12 Monday, March 7, 2022 - Live Online

12:00pm - 12:45pm

Live online via Zoom - link provided by instructor via email
  • Group 1 Project Presentation (45 min)
12:45pm - 1:30pm
  • Group 2 Project Presentation (45 min)
  Break
1:45pm - 2:30pm
  • Group 3 Project Presentation (45 min)
2:30pm - 3:15pm
  • Group 4 Project Presentation (45 min)
  Break
3:30pm - 4:30pm
  • Post-Test (20 min)
  • Course Evaluation (30 min)
  • Graduation (10 min)


The course format is Hybrid: Live Online and in-person.

Course Guidelines

Covid-19 safety precautions

To protect yourself and others from the Covid-19 virus, we expect all persons participating at in-person FMNP events to wear masks at events conducted in UF-owned facilities and any facility where the host’s policy is to wear masks indoors, even if you are vaccinated. Outdoor venues pose reduced risks but we encourage mask wearing and social distancing as personal choices.


Live Online Meeting

Indicates when you are required to be online (Zoom) at the designated time to participate in course presentations, discussions, and activities.  Attendance will be taken by the instructor. To participate, you must have:

  • Zoom application downloaded to their personal computer (https://zoom.us/)
  • An internet connection suitable for live streaming (wired or wireless)
  • Headset, or speakers and microphone (most laptops have this included)
  • Web camera (most laptops have this included)
  • A quiet location where you will not be disturbed
On Your Own

Describes required course activities you are expected to complete on your own prior to the next Live Online Meeting time. Assignments could include sedentary activities using a computer, hands-on exercises to practice skills, and/or self-guided field explorations.

In-Person Field Trip

Locations and times subject to change due to unforeseen circumstances. It is the participant’s responsibility to verify meeting information. Transportation and lunches are not included. Times do not include travel time required to drive to meeting locations.

Course Time Schedule does not include travel time required to drive to meeting locations.

Attendance Policy:

  • You cannot miss more than 8 hours (20% of the 40 contact hours) This is a FMNP policy and cannot be modified by the Instructor.
  • To receive certification, the 8 hours or less missed must be made up by completing an assignment of equal time and content. Approval of the Instructor is required.
  • If total hours missed exceeds 8 hours, certification is not possible regardless of material made up.
  • All absences should be discussed with the instructor in advance. In case of emergencies, please notify Instructor as soon as possible.

Field Trips:
Water is Required to be Carried with you – no exceptions.
• Bring water, snacks, field ID books, notepad and pen, binoculars, insect repellent, towels, and a change of clothes (spare shoes/socks/pants/shirt)
• Don’t wear perfume/cologne or use perfumed soap/body locations before going out in the field. This may attract more unwanted buzzing invertebrates known as mosquitoes, midge (no see ‘ems) and flies).
• There are insects (including mosquitoes), spiders, and snakes outdoors. Hopefully, we will see many of these beautiful creatures. Always watch where you are putting your hands and feet. Use your brain before your body.
Required Always Wear Close-toed Shoes. The field trails are not always level or easy to travel; some plants have thorns; there my be poison ivy; fire ants, etc. Open-toed shoes are not acceptable to be worn in the field.
• Be aware that typically you will be experiencing a variety of environments. For your comfort, always bring a spare change of clothes.
• Wear: layered clothes, long sleeves and pants, hiking boots or appropriate footwear for the day’s field trip, hat, sunglasses, sunscreen, insect repellent (especially on feet/legs).
• It might be hot on our field trips---please, dress accordingly.


“An Equal Opportunity Institution”

Donate to the FMNP Endowment

We are building a legacy of informed citizens to promote awareness, understanding, and respect of Florida's natural ecosystems. To ensure we continue inspiring conservation education and action for decades to come, we need to raise $2 million to establish an endowment for an FMNP Program Leader in perpetuity.

Ripples spread when a single pebble is dropped. Please consider contributing to the FMNP Endowment Fund, or contact Dr. Main at mmain@ufl.edu to discuss options for a major gift. Thank you for your ongoing actions to help conserve Florida’s environment for future generations to enjoy!



The University of Florida’s Institute of Food and Agricultural Sciences (UF/IFAS) is a federal-state-county partnership dedicated to developing knowledge in agriculture, human and natural resources, and the life sciences, and enhancing and sustaining the quality of human life by making that information accessible. While extending into every community of the state, UF/IFAS has developed a national and international reputation for its accomplishments in teaching, research and Extension.

UF/IFAS OCI

OCI stands for the Office of Conferences & Institutes. It is a full service conference planning agency at the University of Florida. OCI was created to support the Institute of Food and Agricultural Sciences (IFAS) mission to develop knowledge in agriculture, human and natural resources, and to make that knowledge available to people to sustain and enhance the quality of life.

Stay Connected

Follow FMNP on Facebook and Instagram to get the latest information regarding the many different courses.

  Facebook

  Instagram

Get in Touch

  • Phone:
    (352) 294-3583
  • Email:
    msowder@ufl.edu
  • Address:
    2311 Mowry Road, Bldg. 78
    PO Box 110750
    Gainesville, FL 32611